סודה הצלחה

סערה בכוס מים: סודהסטרים הישראלית נרכשה על ידי פפסיקו העולמית, יצרנית פפסי - בתמורה ל־3.2 מיליארד דולר • החברה שהייתה הסמל של שיתוף פעולה ישראלי־פלסטיני אבל נפלה קורבן לתנועת ה־BDS מצטרפת לרשימת האקזיטים הגדולים של החברות הישראליות - ומבטיחה רק להרחיב את פעילותה בארץ

העסקה התוססת שמערבבת את הסודה לתוך הקולה: המשק הישראלי רשם אתמול הישג נוסף, כשחברת סודהסטרים נמכרה תמורת 3.2 מיליארד דולר לחברת פפסיקו העולמית, ענקית המזון והמשקאות המזוהה במיוחד עם משקה הקולה שלה.

 

העסקה צפויה להיסגר סופית רק בשנה הבאה, אולם שתי החברות דיווחו עליה באופן רשמי כבר אתמול. פפסיקו הודיעה כי תשלם 144 דולר עבור כל מניה של סודהסטרים, ומדובר בהישג גדול לחברת הסודה הביתית הישראלית - שכן המחיר הזה גבוה בכ־32% מהמחיר הממוצע של מניית סודהסטרים בחודש האחרון, ובכ־11% ממחירה בבורסת הנאסד"ק בארצות־הברית ביום שישי האחרון (לרשימת האקזיטים הגדולים של חברות ישראליות בשנים האחרונות).

 

קראו עוד: האקזיט של הסיפולוקס | אודי עציון

 

הרווח למדינה: מאות מיליוני שקלים | רועי ברגמן

 

מנכ"ל סודהסטרים, דניאל בירנבאום, נשמע נרגש מאוד במסיבת העיתונאים שקיימו שתי החברות בתל־אביב, והקדיש את האירוע לאביו ניצול השואה. "ב־18 ביולי 1947, לפני 71 שנה, ירתה משחתת בריטית ב’אקסודוס’ שהובילה מעפילים יהודים לישראל, והמעפילים נעצרו והוחזרו לאירופה וגם לגרמניה", הוא סיפר. "22 שנים לאחר מכן אחד הצעירים מאותה הפלגה עלה לישראל והשתקע בשדה בוקר שבנגב. מי היה מאמין, אבא, שאחרי השואה ואחרי כל מה שעברת, אחרי שאיבדת שלושים מבני המשפחה שלך - שאתה תגיע לרגע הזה, לחזון של בן־גוריון, של מדינה משגשגת ושל כלכלה משגשגת".

 

לצידו של בירנבאום ישב רמון לגוארטה, המנכ"ל המיועד של פפסיקו, שהתייחס בין היתר גם להמשך הפעילות של החברה בישראל. "אנחנו רוצים לשמור על סודהסטרים כפי שהיא", הוא אמר. "אנחנו מאמינים במבנה היציב ובחזון של החברה. אנחנו רוצים להשקיע עוד משאבים בחברה וגם להגדיל את הפעילות שלה בישראל. ההסכם בין החברות שומר על הפעילות בישראל ל־15 שנים - אבל אני חושב שזה יהיה לעד. החברה גם ממשיכה בתוכניותיה לבנות מפעל נוסף בישראל. זה עסק מצליח, למה שנרצה לשנות את המצב?". בנוסף, בירנבאום גם התחייב אתמול בפני שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן לשמור על פעילות החברה בישראל, ואישרר את תוכנית ההשקעות שאושרה לאחרונה לחברה במשרד הכלכלה בהיקף של כ־90 מיליון שקל - שבמסגרתה היא צפויה להעסיק עוד 155 עובדים חדשים בישראל, בנוסף ל־1,080 הנוכחיים. גם ברשות המסים הגיבו אתמול בסיפוק לעסקה שצפויה להכניס לקופת המדינה כמה מאות מיליוני שקלים, ואמרו: "זה קרה לנו בדיוק בזמן" (למשמעויות של רכישת סודהסטרים על האזרח הישראלי).

  

הסיפור הישראלי של סודהסטרים החל ב־1998, כאשר חברת סודה קלאב הישראלית רכשה את המותג הבריטי סודהסטרים בתמורה ל־15.5 מיליון לירות שטרלינג. ב־2007 נרכשה החברה על ידי קרן "פורטיסימו קפיטל", שמנוהלת על ידי יובל כהן, במחיר מציאה של 6 מיליון דולר - ואז החל בירנבאום לשמש כסמנכ"ל. לאחר הרכישה הזו מותג המכשיר לייצור הסודה הביתית מחדש כיוקרתי וכבריא לסביבה, ובמהירות הפך למוצר פופולרי בעולם, בעיקר בארצות־הברית. בינואר 2014 זכתה החברה בחשיפה עולמית כשכפרזנטורית של החברה נבחרה השחקנית סקרלט ג'והנסון, וארגונים פרו־פלסטיניים של תנועת החרם BDS הפעילו עליה לחץ לסגת מההסכם בטענה שלחברה יש מפעל מעבר לקו הירוק, ליד מעלה אדומים. המפעל, שהיה סמל לשיתוף הפעולה בין החברה הישראלית לאוכלוסייה הפלסטינית, נסגר כעבור שנתיים והוחלף במפעל חדש בנגב. מנכ"ל פפסיקו המיועד לגוארטה נשאל אתמול על תנועת החרם נגד ישראל, והבהיר: "אנחנו לא חוששים לעבוד בישראל".

 

"הרכישות הגדולות האחרונות של חברות ישראליות מוכיחות לא רק את היכולות הטכנולוגיות אלא גם את היכולות העסקיות שהתפתחו בישראל", אמר אתמול בתגובה לעסקה ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אני מברך על עסקת הענק שתעשיר גם את קופת המדינה, וכן על ההחלטה החשובה להשאיר את החברה בישראל". שר האוצר משה כחלון הוסיף: "זו הבעת אמון גדולה בתעשייה הישראלית, בתעשיינים הישראלים ובמיוחד במנהלים הגדולים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים