שתף קטע נבחר

קונגרס דמוקרטי ימרר לבוש את החיים

הבחירות היום לא נוגעות רק לאיוש בית הנבחרים וחלק מהסנאט - אלא מהוות מעין משאל עם על מדיניותו של הנשיא בוש, וניצחון דמוקרטי ייתפס כהבעת אי אמון בממשל ובמדיניותו. ניצחון שכזה יבטיח שהשנתיים שנותרו לבוש בבית הלבן יהיו רצופות מאבקים

בין אם יצליחו הדמוקרטים להשתלט על שני בתי הקונגרס בבחירות היום (ג'), ובין אם לאו - נראה ששארית הכהונה של נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, צפויה להיות לא פשוטה - בלשון המעטה.  

 

עוד על בחירות אמצע הכהונה:

 

מה שעומד היום על הפרק לא מסתכם רק באיושם של כל 435 מושבי בית הנבחרים, 33 מושבים בסנאט, ומשרות המושל ב-36 מדינות. הבחירות נתפסות גם כמשאל עם על תפקודו ומדיניותו של הנשיא בוש, והפסד בהן ייתפס כהבעת אי אמון בממשל. בחודשים האחרונים חלה ירידה עקבית בפופולאריות של הנשיא, בעיקר בשל התנהלות המלחמה בעיראק, שהפכה לנושא עיקרי בבחירות אלה.

 

מלבד עיראק ונושאי ביטחון לאומי, שנמצאים על סדר יומה של ארצות הברית מאז פיגועי 11 בספטמבר, עוסקות הבחירות הנוכחיות גם בסוגיות חקיקה מעוררות פולמוס, הקשורות לזכויות אדם: הזכות לקיים נישואי זוגות הומוסקסואליים, הזכות לבצע מחקר בתאי גזע עובריים, הזכות לביצוע הפלות, ועוד.

 

הבחירות בעיראק - שכבר עכשיו מהוות כאב ראש אמיתי - תלויות מעל ראשו של בוש כנושא העיקרי שעל פרק לכל שארית כהונתו. גם קודם לבחירות, החלו סנאטורים רפובליקנים להטיל ספק בגישתו למלחמה בעיראק, ולמעורבות הצבאית האמריקנית בה, שהשנה תאפיל על המעורבות האמריקנית במלחמת העולם השנייה. אבל אם הדמוקרטים ינצחו בבחירות היום, בעיותיו של בוש יתעצמו עוד יותר.

בוש בעצרת תמיכה, אמש. יתקשה לממש את תוכניותיו (צילום: איי.פי)

 

לאחר תריסר שנים שבהן הם במיעוט בקונגרס, הדמוקרטים יידרשו למלא תפקיד משמעותי בעיצוב סדר יומה של האומה, ו"ייחשקו" את תוכניותיו של הנשיא. הם יוכלו עכשיו לחקור את האופן שבו ניהל בוש את המערכה בעיראק, ולדרוש ממנו לשאת בתוצאות. הבית הלבן אף עשוי למצוא את עצמו עומד במוקד של כמה חקירות דמוקרטיות בנושאים מגוונים, החל במדיניות האנרגיה הסודית של סגן הנשיא דיק צ'ייני, וכלה בקשר של המפלגה הרפובליקנית לשערוריות שחיתות שונות.

 

"זה לא יהיה מקום נעים לעבוד בו בשנתיים הקרובות", אמר ג'ון פודסטה - ומי כמוהו יודע על מה הוא מדבר, בשמשו בעבר כראש לשכתו של ביל קלינטון, בתקופה הסוערת של פרשת מוניקה לווינסקי. "קודם היה לו קונגרס מסור ככלבלב; אחרי הבחירות, הוא יצטרך להתמודד עם קונגרס מאתגר. גם אם הקונגרס יישאר בשליטה רפובליקנית, מדיניותו של בוש תוטל בספק", ציין פודסטה.

 

אם ישלטו הדמוקרטים בקונגרס, יש סיכוי מועט שבוש יצליח להמשיך את מדיניותו להפחתת מיסים; כן צפויים להיבלם מאמציו להרחיב את סמכותו המבצעית ואת כוחו בנושאי ביטחון לאומי. בתקופה האחרונה, תוכניותיו בנושאי ביטוח לאומי והגירה זכו להתנגדות בקונגרס הרפובליקני, והעלו אבק.

 

אבל גם אם ינצחו הדמוקרטים בבחירות, כוחם בסופו של דבר מוגבל. בהיותו המפקד העליון של הצבא - בוש יהיה זה האחראי על החיילים האמריקנים, והקונגרס לא צפוי לקצץ בתקציב הביטחון ולפגוע בתיקצוב המלחמה בעיראק. חוץ מזה, בוש תמיד יוכל להשתמש בנשק "יום הדין" - זכות הווטו שעומדת לרשותו. הוא גם יוכל להוציא צווים - כאלה שיאפשרו לו לפעול בלי אישור הקונגרס. קלינטון בשעתו השתמש באפשרות זו כאשר נקלע אף הוא למצב שבו נאלץ להתמודד עם קונגרס עוין ורפובליקני.

שלט הלועג לבוש, לסגן הנשיא צ'ייני, ולשר ההגנה רמספלד (צילום: רויטרס)

 

התמיכה הרפובליקנית בנשיא נשחקת

אבל לא רק ניצחון דמוקרטי מעיב על המשך כהונתו של הנשיא בוש. גם אם יצליחו הרפובליקנים לשמור על כוחם בקונגרס, הנאמנות לנשיא מצד חברי הקונגרס הרפובליקנים הולכת ונשחקת. אחרי שצעדו אחריו בעיניים עצומות במשך שש השנים האחרונות, עסוקים עכשיו המועמדים הרפובליקנים במחשבות על עתידם הפוליטי - יותר מאשר על מורשת הנשיא.

 

מצב הרוח בקרב הציבור הרפובליקני עכור: הוא נפגע בשל שערוריות שחיתות ומין, התערער בשל הירידה בתמיכה הציבורית במפלגה, ועבר טלטלה בשל הפילוג השורר בין חברי המפלגה סביב נושאים בוערים - החל מצימצום הגרעון ועד לרפורמות במדיניות ההגירה.

 

מועמדים רפובליקנים רבים העדיפו להצניע את בוש במסע הבחירות שלהם, לאחר שחששו שהוא עלול להזיק להם יותר מאשר להועיל. הם עשו זאת עד לרגע האחרון: אמש החליט המועמד הרפובליקני למשרת מושל מדינת פלורידה לוותר על אירוע בחירות בעיר פנסקולה בהשתתפות הנשיא - לטובת אירוע בחירות בפאלם ביץ'.

 

בהתחשב בעובדה שסוף המירוץ לבחירות אמצע כהונה מהווה גם את יריית הפתיחה למירוץ לבחירות לנשיאות 2008, הרפובליקנים - כמו הדמוקרטים - צפויים עכשיו להבהיר לציבור האמריקני כי בכוונתם לטפל בעניינים בצורה טובה יותר מאשר הנשיא בוש.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבעת הקפיטול. משאל עם על הנשיא
גבעת הקפיטול. משאל עם על הנשיא
צילום: איי אף פי
בוש. יוכל להשתמש בצווים או להטיל וטו
בוש. יוכל להשתמש בצווים או להטיל וטו
צילום: איי פי
מומלצים